آشنایی با مفهوم خواهرخواندگی شهرها

خواهرخواندگی فقط یک کار تشریفاتی نیست و این تفاهم نامه تعهداتی را نیز برای طرفین در بردارد. خواهرخواندگی در واقع قراردادی است بین سران مملکتی یا مسئولان اجرایی دو شهر که برای ایجاد هم بستگی و اتحاد فرهنگی بیشتر بسته می شود. شرایط خواهرخواندگی دو شهر به طور معمول این قرارداد بین شهر هایی منعقد […]

خواهرخواندگی فقط یک کار تشریفاتی نیست و این تفاهم نامه تعهداتی را نیز برای طرفین در بردارد.
خواهرخواندگی در واقع قراردادی است بین سران مملکتی یا مسئولان اجرایی دو شهر که برای ایجاد هم بستگی و اتحاد فرهنگی بیشتر بسته می شود.
شرایط خواهرخواندگی دو شهر
به طور معمول این قرارداد بین شهر هایی منعقد می شود که دارای منافع، خصوصیات و وجوه مشترک مانند سابقه تاریخی، مؤسسات دانشگاهی یا جنبه های گردشگری و مانند آن هستند و در قالب این تفاهم نامه درصدد عمق بخشی به روابط خود هستند.
دو شهر برای خواهرخواندگی باید دارای تشابهاتی باشند مثلا دو شهر تاریخی، دو شهر علمی یا دانشگاهی یا دو بندر و حتی دو نماد مشترک باشند که این انگیزه را ایجاد کند. رونق و رواج گردشگری بین دو شهر خواهرخوانده و نامگذاری متقابل نام خیابان هایی به نام شهر خواهرخوانده از جمله نتایج اعلام خواهرخواندگی شهرهاست.
نحوه خواهر خواندگی
روال کار این گونه است که شهردار دو شهر همدیگر را ملاقات کرده و با همدیگر آشنا می شوند و پس از آن مقدمات آشنایی و خواهرخواندگی شهرهای خود را فراهم می آورند. به طور کلی بهتر است شهرهایی با یکدیگر روابط خواهرخواندگی داشته باشند که از نظر مسائل جغرافیایی، جمعیتی، صنعتی و در کل منافع، مشترکات بسیاری با هم دارند؛ تا این انگیزه را ایجاد کند. بعضی شهرها به دلیل همنام بودن یا به خاطر اینکه جشن و جشنواره مشابهی دارند با یکدیگر خواهرخوانده می شوند.
تعهدات خواهرخواندگی
برخی از این تعهدات اخلاقی هستند. شبیه دو خواهر که در سختی ها به داد یکدیگر می رسند خواهرخوانده ها نیز باید همراه یکدیگر باشند. به طور مثال در حوادث و بلایای طبیعی که برای یکی از شهر های خواهرخوانده اتفاق می افتد شهر هایی که هم پیمان هستند باید به شهر آسیب دیده کمک کنند. انتقال تجربیات و آموزش نیروی انسانی مورد دیگری است که اتفاق می افتد ، برای نمونه تجربیاتی که یک شهر در حوزه شهری خود اندوخته است به خواهرخوانده خود انتقال می دهد تا استفاده کنند و به کار بگیرند.
در حوزه های فرهنگی هم شهر های خواهرخوانده با آداب، رسوم و فرهنگ یکدیگر آَشنا می شوند. توسعه گردشگری، معرفی شهر خواهرخوانده در رسانه های شهر مقابل، برگزاری نمایشگاه صنایع دستی و… از دیگر اتفاق هایی است که در قرارداد خواهرخواندگی اتفاق می افتد. در کنار این پیمان تفاهم نامه های مشترک همکاری نیز به امضا می رسد که دربردارنده منافع تجاری و اقتصادی برای شهرهاست.
خواهرخوانده ها در حوزه های شهری نیز با هم تبادل اطلاعات کرده و در قالب قرارداد هایی از تجربیات هم استفاده می کنند. جذب سرمایه گذاری خارجی در پروژه های شهری از دیگر اتفاقاتی است که در کنار قرارداد خواهرخواندگی اتفاق می افتد و منافعی برای شهروندان در برخواهد داشت، البته به نظر می رسد این پیوند که با هدف ایجاد صلح پایدار جهانی میان شهر ها برقرار شده، از سوی مسئولان شهر ها جنبه نمایشی و نمادین پیدا کرده است. این پیوند که پس از جنگ های جهانی رونق یافت با این هدف بود که وقتی احساسات مشترک بین شهروندان دو شهر ایجاد شود، آن ها هرگز بنا به دلایل سیاسی و جغرافیایی روی یکدیگر آتش نمی گشایند و زندگی را از هم دریغ نمی کنند.
تاریخچه خواهرخواندگی
بعنوان مثال پس از جنگ جهانی اول و بعد از سال ۱۹۲۰، برای افزایش هم بستگی بین دو کشور انگلیس و فرانسه، دو شهر از آن ها انتخاب شد و پیوند خواهرخواندگی میانشان شکل گرفت. این پیوند تا سال ۱۹۸۶ و بعد از جنگ جهانی دوم نیز ادامه یافت که نشان از منافع مشترک مردم دو شهر داشت.
پس از جنگ جهانی دوم، دولتمندان کشور های مختلف بیشتر به این موضوع علاقه نشان دادند و روز به روز به خواهرخواندگی میان شهر ها در جهان افزوده شد. روند ایجاد پیوند خواهری میان شهر ها ادامه پیدا کرد و اکنون حدود ۲۴۰۰ شهر دنیا چنین پیوندی با یکدیگر دارند. با خواهرخواندگی شهر های جهان انجام قرارداد های فرهنگی، ورزشی، اقتصادی و بازرگانی ساده تر می شود. در ایران قبل از انقلاب، تهران با دو شهر لس آنجلس (۱۹۷۲ میلادی) و سئول (۱۹۶۳ میلادی) پیوند های خواهرخواندگی بست.
اولین خواهرخواندگی شهر های ایران پس از انقلاب بین دو شهر تهران و بیشکک قرقیزستان در سال ۱۳۷۳ بسته شد. امروزه بیشتر شهر های ایران پیوند خواهرخواندگی دارند. نخستین خواهرخوانده مشهد نیز کوالالامپور بود که پیوند آن ها سال ۱۳۸۵ ایجاد شد.

منبع خبر