ایلام زیبا| دره شهر، شهرستانی برآمده از دل تاریخ

شهرستان دره‌شهر دارای جاذبه‌های تفریحی و گردشگری فراوانی بوده و آثار باستانی برجای مانده این شهرستان نیز نشان دهنده قدمت تاریخی آن است.

به گزارش خبرگزاری فارس از ایلام، دره‌شهر در فاصله حدود ۱۳۰ کیلومتری جنوب شرق مرکز استان قرار دارد؛ این شهرستان از شمال به شهرستان بدره، از غرب به شهرستان دهلران و شرق به استان لرستان محدود می‌شود.

مساحت کل شهرستان دره‌شهر ۱۴۸۰ کیلومتر مربع است دره‌شهر از مراکز کشاورزی استان به ویژه محصولات جالیزی به شمار می‌آید.

 بیشتر جمعیت این شهرستان را لرها و لک ها تشکیل می‌دهند.

شهرستان دره‌شهر دارای دو بخش است:

۱) بخش مرکزی به مرکزیت شهر دره‌شهر که دارای دو دهستان به نام‌های دهستان زرین دشت به مرکزیت دشت آباد علیا و دهستان ارمو به مرکزیت ارمو

۲) بخش ماژین به مرکزیت ماژین که دارای دو دهستان به نام‌های دهستان ماژین به مرکزیت میدان خلف و دهستان کولکنی به مرکزیت گدار نمک.

۱) شهر تاریخی سیمره:
 شهر تاریخی سیمره در حاشیه جنوب شرقی شهر کنونی دره شهر واقع شده است این اثر تاریخی که بزرگ‌ترین محوطه تاریخی سطح استان به شمار می‌آید بالغ بر ۲۰۰ هکتار وسعت دارد و جزء اولین است آثار ثبت شده در فهرست آثار ملی کشور است.

 محوطه مذکور طبق مطالعات و کاوش های انجام گرفته متعلق به دوره ساسانی و قرون اولیه اسلامی است، این شهر تاریخی احتمالاً بر اثر وقوع زلزله‌ای به سال ۳۳۴ هجری قمری تخریب و خالی از سکنه شده است تاکنون ۹ فصل کاوش باستان شناختی در این محوطه تاریخی صورت گرفته است.

گچ بری‌های نفیس و منحصر به فرد با نقوش گل و گیاه در محل بنای موسوم به مسجد بنای حکومتی و بنای موسوم به خانه اربابی و ظروف سفالی منقوش و ساده از جمله مهمترین کشفیات باستان شناسان در این شهر تاریخی است.

۲) موزه دره‌شهر:
این موزه تنها موزه باستان شناختی استان است که آثار بسیار ارزشمندی از جمله یافته‌های شهر تاریخی سیمره همچون ریتون‌ها، سفالینه‌ها سکه‌های تاریخی و… در آن نگهداری می‌شود موزه در کنار شهر تاریخی واقع شده است.

۳) قلعه پوراشرف:
 قلعه پوراشرف در روستای شیخ مکان، در ۷ کیلومتری شرق شهر دره‌شهر واقع شده و بنای مذکور توسط سیدمحمدخان پوراشرف ملقب به اشرف العشایر در سال ۱۳۳۰ هجری قمری( حدود ۱۲۹۱ خورشیدی) در زمان سلطنت احمد شاه قاجار بنا گذاشته شده است.

این بنا در دو طبقه و دارای پلان مربع با ۵ برجک نگهبانی است، بنای پوراشرف در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده و کار مرمت و بازسازی آن در حال انجام است.

۴)  پل تاریخی گاومیشان:
 پل تاریخی گاومیشان در منطقه‌ای موسوم به گاومیشان که بعد از تلاقی رودخانه‌های کشکان و سیمره در مرز میان ایلام و لرستان قرار دارد و روی رودخانه سیمره در شهرستان دره شهر واقع شده است.

 این پل بزرگ با پنج چشمه عظیم و مرتفع دارای طول ۱۷۵ متر و عرض گذر ۸/۲۰ متر است و با استفاده از قلوه سنگ و آجر و ملات گچ نیمه کوب ساخته شده است، در پایه‌های اصلی آن نیز بلوک‌های سنگی بزرگ به کار رفته است.

 پل گاومیشان مربوط به دوران ساسانی بوده و در زمان قاجاریه(خاندان والی) مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته، این بنای مذکور در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

۵) قلعه میرغلام:
 در روستای مهدی آباد(هاشم آباد سابق) در پنج کیلومتری غرب شهر دره‌شهر واقع شده است، بنای قلعه توسط میرغلام هاشمی به سال ۱۳۰۳ خورشیدی و در دره زیبا و دیدنی سیکان در حاشیه رودخانه ای به همین نام ساخته شده است.

میر غلام یکی از والیان میر در دره شهر در دوران پهلوی بوده است قلعه میرغلام در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

۶) بنای چهار طاقی:
 چهارطاقی سرخ آباد در حاشیه جنوبی شهر دره شهر در روستای سرخ آباد در محلی موسوم به تنوره سرخ گچی واقع شده است، این بنا بر روی آثاری مربوط به قرون اولیه اسلامی ساخته شده و برنامه مرمتی این بنا به پایان رسیده و در فهرست آثار ملی کشور به ثبت شده است.

۷) تنگه بهرام چوبینه:
 این تنگه در ۱۲ کیلومتری شرق شهر دره‌شهر در مسیر دره شهر به پلدختر و در میان تنگه‌ای عظیم و صخره‌ای منشعب از پا دامنه ارتفاعات کبیرکوه قرار گرفته است.

 در داخل این تنگه مجموعه‌ای از اماکن مسکونی، بنای شاه نشین، حوضچه‌های سنگی برای ذخیره آب و برج و باروی جنوبی و شمالی تنگه وجود دارد که زیبایی این محیط طبیعی را دو چندان کرده است.

مجموعه مذکور به بهرام چوبینه سپهبد پرآوازه دوران ساسانی( در گذشته ۵۹۱ میلادی) نسبت داده می‌شود.

۸) امامزاده سیف الدین(ع):
 مشهور به بابا سیف الدین در ۲۵ کیلومتری شهرستان دره‌شهر در کنار روستای ارمو قرار دارد؛ سبک معماری آن مربوط به دوران ساسانی است، چشمه ساران پرآب و درختان کهنسال زبان‌گنجشک در حریم بنای امامزاده همواره مورد احترام مردم است، در کنار این امامزاده تپه باستانی و قبور تاریخی نیز وجود دارد.

۹) سراب دره شهر:
 پارک سراب دره‌شهر زیباترین پارک شهر و دارای چشمه‌های آب شیرین است که آب شرب شهرستان دره شهر را تامین می‌کند.

 چشمه جوشان سراب دارای آبگیر وسیعی است که در دهانه تنگه ساخته شده و دارای قایق برای استفاده گردشگران است.

 شهر تاریخی دره‌شهر دارای قدمت تاریخی و زیبایی‌ها و طبیعت بکر این شهرستان چشم هر گردشگری را به خود خیره خواهد کرد دیدنی‌ها و آثار باستانی این شهرستان برای علاقه مندان به آثار تاریخی زیبا و جذاب است.

انتهای پیام/


منبع خبر : خبرگزاری فارس