روزانه۲۳۰ تن زباله خشک تفکیک از مبدا می شود/ کاهش زباله گردها با تفکیک زباله از مبدا
شهرداران آنلاین/به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شهرداری مشهد، ابوالفضل کریمیان در برنامه تلویزیونی «اشاره» در خصوص محل دفن پسماند های خشک قابل بازیافت و پسماندهای معمولی، اظهار کرد: زباله های خانگی که ترکیبی از موارد آلی و زباله خشک است، اگر به درستی توسط شهروندان تفکیک از مبدا نشود، این زباله ها با یکدیگر ترکیب […]
شهرداران آنلاین/به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شهرداری مشهد، ابوالفضل کریمیان در برنامه تلویزیونی «اشاره» در خصوص محل دفن پسماند های خشک قابل بازیافت و پسماندهای معمولی، اظهار کرد: زباله های خانگی که ترکیبی از موارد آلی و زباله خشک است، اگر به درستی توسط شهروندان تفکیک از مبدا نشود، این زباله ها با یکدیگر ترکیب شده و مدیریت شهری با انتقال آن به محل های دفن، مدیریت دفن را انجام می دهد که در واقع این امر منجر از بین رفتن طلای کثیف که یک سرمایه ملی است، می شود.
وی درباره مشارکت مردم درخصوص تفکیک زباله از مبدا، افزود: برخی شهروندان مسئولیت پذیر و دارای دغدغه های زیست محیطی هستند که طبیعتا ما نیز تلاش کرده ایم تا ارتباط خوبی با آنان برقرار کنیم اما واقعیت این است که در پسماند خانگی شهروندان ۶۰ تا ۷۰ درصد مواد آلی، ۱۰ تا ۱۵ درصد مواد خشک غیرقابل بازیافت همچون پارچه و ۲۰ درصد زباله خشک قابل تفکیک از مبدا همچون کارتن، کاغذ، پلیمر، شیشه و… وجود دارد.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری مشهد بیان کرد: درحال حاضر روزانه ۲۳۰ تن زباله خشک تفکیک از مبدا می شود اما میزان تولید زباله شهر مشهد روزانه در شهر مشهد حدودا دو هزار تن است. هم اکنون از ۲۰ درصد زباله خشک قابل تفکیک از مبدا تنها ۱۱ درصد جمع آوری می شود که نیازمند اقدامات بیشتر در این زمینه است تا شهروندان با سهولت و انگیزه بیشتری این کار را انجام دهند.
کریمیان خاطرنشان کرد: باید تلاش کرد تا شهروندان صرفا انگیزه مسئولیت شهروندی و زیست محیطی نداشته باشند، بلکه انگیزه اقتصادی نیز به عنوان یک حلقه مفقوده باید مورد توجه قرار بگیرد.
وی اضافه کرد: موضوع زباله گردی تا دو سه سال اخیر همچون امروز پررنگ نبود، زمانی که قیمت مواد اولیه تا چندین درصد افزایش پیدا می کند طبیعتا مواد بازیافتی نیز افزایش چندین برابری پیدا می کند؛ بنابراین در گذشته این کار به عنوان شغل تلقی نمی شد زیرا درآمد زیادی نداشت اما اکنون شهروندان برای انجام این کار انگیزه پیدا کرده اند.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری مشهد تصریح کرد: رفع این مشکل برعهده مدیریت شهری نیست زیرا زباله گردها برای رفع نیازهای اولیه زندگی این کار را انجام می دهند، بنابراین برای رفع آن باید شغل کافی و امنیت شغلی ایجاد شود.
کریمیان درخصوص دلایل عدم مشارکت شهروندان در بحث تفکیک زباله از مبدا گفت: باید شبکه ای ایجاد شود تا شهروندان با سهولت بیشتری تفکیک زباله از مبدا را انجام دهند. در حال حاضر در روز یک بار جمع آوری زباله از درب منازل انجام می شود اما به دلیل محدودیت فضا و حجیم بودن این نوع زباله مردم نمی توانند آن را یک هفته نگهداری کنند به همین دلیل آن را با زباله های دیگر ترکیب یا با قرار دادان آن درب منزل در اختیار زباله گردها قرار می دهند.
وی ادامه داد: در مقابل ما نیز برای تشویق شهروندان به این کار تلاش کرده ایم با ارائه هدیه ای به شهروندان (کیسه و نمک) از زحمات آنان تشکر کنیم. چند سال است که مشارکت شهروندان بر روی ۱۰ یا ۱۱ درصد ثابت مانده است و ما نیز به دنبال افزایش این مشارکت هستیم در گذشته مبلغی که برای دریافت پسماند پرداخت می شد، کمتر از قیمت مصوب بازار بود زیرا صرفا جنبه هدیه داشت اما اکنون جمع آوری هوشمند پسماند در دستور کار قرار گرفته است.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری مشهد اظهار کرد: نرم افزاری به نام «سیمپ» توسط ما طراحی شده است که براین اساس شهروندان زمانی که پسماند آن ها به سه تا چهار کیلوگرم رسید از طریق نرم افزار درخواست ماشین کنند و سپس براساس قیمت روز بازار پسماند آن ها خریداری می شود و کیف پول شهروند شارژ می شود که شهروند می تواند این مبلغ را به حساب بانکی منتقل یا شارژ خریداری کند، قبوض خود را پرداخت یا در امور خیریه ای شرکت کند.
افزایش میانگین همکاری شهروندان در روش های جدید
کریمیان بیان کرد: نکته جالب این است که همچنان همکاری شهروندان به روش های سابق در حدود هر نوبت سه الی چهار کیلوگرم پسماند خشک است اما منطقه ۹ بعد از یکسال به همکاری هر نوبت میانگین ۹ کیلوگرم رسیده است که علت آن افزایش سهولت است.
وی در خصوص اعتراض شهروندان مبنی بر عدم تحویل کارت هدیه در ایستگاه های جمع آوری پسماند موجود در سطح شهر، افزود: یکی از آسیب شناسی های صورت گرفته درباره روش های قبلی جمع آوری پسماند همین موضوع است؛ زیرا مدیریت پسماند بخش حاکمیتی را برعهده دارد و وظیفه اجرا براساس ضوابط برعهده بخش خصوصی است طبیعتا باید نظارت ها صورت بگیرد اما ما راهکارهایی را پیش بینی کرده ایم که براساس آن ماشین جمع آوری زباله به درب منازل شهروندان منتقل شده است.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری مشهد خاطرنشان کرد: در این روش شهروندان می توانند لحظه ای یا براساس زمان بندی های موجود در نرم افزارها درخواست ماشین کنند. درحال حاضر بسترهایی فراهم شده است که همه شرکت های دانش بنیان و بخش خصوصی می توانند در این حوزه وارد شوند تا از رانت جلوگیری شود.
کریمیان تصریح کرد: هم اکنون دو شرکت «بهروب» و «اکو» توانسته اند استانداردهای لازم را اخذ و مجوز فعالیت دریافت کنند. نوید خوب ما به شهروندان این است که دو شرکت دیگر نیز درخواست داده اند که در صورت اخذ مجوزهای لازم به سبد انتخاب مردم افزوده می شوند.
وی اضافه کرد: اگر شهروندان مشارکت حداکثری در بستر هوشمند را داشتند باشند دیگر نیاز به ادامه روش های گذشته نیست. در طرح پایلوت جمع آوری پسماند متوجه وابستگی به روش های قبلی شدیم بنابراین مرحله گذار به روش های هوشمند زمان بر است.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری مشهد گفت: در حال حاضر ۴۲ ایستگاه مبادله پسماند در سطح شهر وجود دارد که به صورت تحت وب با یکدیگر در ارتباط هستند. در حال حاضر ۲۷ هزار نصب نرم افزار و بیش از ۱۲ هزار مشتری وفادار وجود دارد. نمونه هایی وجود دارد که مدیر ساختمان نرم افزار را نصب و از محل فروش پسماندهای ساختمان، هزینه شارژ را تامین می کند.
کریمیان درباره جمع آوری زباله های الکترونیکی عنوان کرد: یک ایستگاه جمع آوری تخصصی زباله های الکترونیکی در خیابان سعدی وجود دارد که شهروندان می توانند به آن ایستگاه مراجعه کنند.
اختصاص سود به خیریه ها در صورت درخواست شهروندان
وی ادامه داد: یکی از بخش های خوبی که در نرم افزارهای هوشمند طراحی شده است، بخش نیکوکاری است. برخی شهروندان به ما منتقل می کردند که ما زباله را تفکیک می کنیم اما درب منازل قرار می دهیم تا زباله گردها از منفعت اقتصادی آن استفاده کنند؛ اما واقعیت این است مافیایی وجود دارد که منفعت اصلی را می برد و زباله گردها سود زیادی نمی برند به همین دلیل بخش نیکوکاری افزوده شده است تا این دسته از شهروندان مبلغ حاصل از پسماند را به خیریه های معتبر سطح شهر اهدا کنند.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری مشهد در پاسخ به این سوال که در بحث جمع آوری پسماند بحث مسئولیت شهروندی و زیست محیطی اهمیت دارد یا جنبه اقتصادی، اظهار کرد: هردو جنبه باید دیده شود زیرا شهروندان دارای مسئولیت اجتماعی و دغدغه زیست محیطی هستند که از سرمایه ملی خود حفاظت کنند؛ روزانه ۱۷۰ تن زباله خشک دفن می شود همچنین برای تولید هر تن کاغذ ۱۷ درخت تنومند باید قطع شود از نظر اقتصادی نیز این فرآیند سبب کمک به سبد اقتصاد خانوار می شود.
کریمیان در خصوص مشارکت ادارات در طرح جمع آوری زباله از مبدا بیان کرد: در گذشته نیز جمع آوری کاغذ از ادارات در دستور کار قرار گرفته و در سامانه های هوشمند نیز بخشی برای اصناف و ادارات در نظر گرفته شده است و شرکت ها به عنوان مشترک می توانند عضو شوند. همانگونه که می دانید در جشنواره شهید رجایی بخشی تحت عنوان مدیریت سبز وجود دارد که باید در ادارات انجام شود و ما نیز در این راستا با همکاری اداره کل محیط زیست استان دستورالعملی پیش بینی شده است، اگر در راستای جمع آوری زباله از مبدا اقدام کنند، با تایید سازمان مدیریت پسماند بتوانند از امتیاز حداکثری بهره مند شوند و خداراشکر استقبال خوبی شده است.
وی افزود: یکی از فرآیندهای ما بعد از جمع آوری زباله و قرار گرفتن آن در مدیریت پسماند، تولید کود کمپوست است و روزانه ۶۰۰ تن تولید می شود.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری مشهد گفت: یکی از اتفاقات خوبی که رخ داده این است که شهرداری مشهد در آخرین ارزیابی سازمان جهانی شهرهای هوشمند، در بخش توسعه پایدار و مدیریت پسماند با ارائه دستاورد سیمپ توانسته است، برای اولین بار در ایران جایزه نقره ای را کسب کنیم.
کریمیان تصریح کرد: نکته اساسی این است اگر تفکیک زباله از مبدا توسط شهروندان صورت بگیرد، به خودی خود فعالیت زباله گردها متوقف می شود.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰